In opinia multor nutritionisti aceasta greseala practicata in alimentatia moderna a influentat mult starea de sanatate a populatiei.
Este suficient sa dam cateva exemple care ilustreaza diferenta dintre compozitia unui aliment integral si unul rafinat sau partial.

Extractia % B1 B2 PP Acid pantotenic B6 Acid folic Biotina Tocoferol
60 17,7 27,4 14,5 33,3 14,8 22 4,6 35,4
85 76,1 59,8 44 57,2 68,1 54 43 67,9
100 100 100 100 100 100 100 100 100

Continutul de vitamine in faina de grau de diferite extractii in % fata de continutul in grau (reprodus dupa Rodica Segal si colaboratorii, Valoarea nutritiva a produselor alimentare, Editura Ceres, Bucuresti, 1983).2
Sarea extrafina este de 30 ori mai saraca în magnesiu decât sarea gema (integrala).
Procedeul de prelucrare a laptelui lichid integral în lapte praf face ca enzimele sa se distruga total iar vitaminele sa fie partial inactivate (Segal). 2