Toate ingredientele din retetele de mai jos pot fi gasite in magazinele Naturalia

Cartofi gratinati

· 1 kg cartofi
· 80 g unt
· 250 g smântâna
· 50 g faina integrala de grâu
· 5 galbenusuri
· 150 g cascaval ras
· sare
Cartofii se fierb în coaja, se curata, se taie felii si se aseaza într-o tava unsa cu unt. Se desface faina în smântâna, se adauga galbenusurile, cascavalul ras si sarea. Se amesteca bine si se toarna peste cartofi. Pe deasupra se pune untul ramas, taiat în cuburi si se da la cuptor pentru gratinare, 5 minute.

Cartofi la cuptor copti in coaja lor

Se manânca cu ulei presat la rece, unt, smântâna, sare, piper, salate, dupa gust. Spaghete din faina integrala la care se adauga ulei presat la rece, sare, ciuperci pe gratar, cascaval, brânza telemea, morcovi rasi, condimente dupa gust.

Cartofi cu macaroane la cuptor

· 800 g cartofi
· 300 g macaroane
· 60 g brânza
· 40 g unt
· 40 g pasta de tomate
· sare
· piper
Se unge cu unt o tava de copt. Se aseaza un rând de cartofi fierti, taiati în felii subtiri si se presara cu brânza rasa. Deasupra se aseaza un rând de macaroane fierte în apa, scurse si amestecate cu o lingura de unt si brânza rasa. Apoi din nou un rând de cartofi si brânza. Ultimul rând trebuie sa fie de cartofi. Deasupra se toarna un sos de tomate, potrivit de sarat si piperat. Se dau la cuptor.

Chiftelute din cartofi cu cereale tip Cereale 1 Naturalia

· 2 cartofi
· 2 oua
· usturoi dupa gust
· sare dupa gust
Optional:
· 1 morcov
· 1 gogosar (ardei)
Se rad cartofii prin razoarea mica, se amesteca cu ouale batute spuma, usturoiul pisat, mararul taiat marunt si cereale. Se coc în tigaie.

Pasta din cereale cu brânza tip Cereale 1 Naturalia

· 125 g brânza de vaci
· 125 g telemea de vaci
· 1 ceapa
· 1 telina mica
· 3 – 4 morcovi potriviti
· 2 galbenusuri crude
· 50 g unt
· 1/2 pachet cu boia de ardei dulce
· 7 linguri cu vârf cu pulbere de cereale tip Cereale 1
· 1 pahar cu iaurt
· 1 pahar cu smântâna
· piper dupa gust
· usturoi pisat dupa gust
Se rad morcovii si telina prin razatoarea mica, se mesteca cu ceapa taiata marunt, cu galbenusurile si brânza frecata cu unt. Se adauga apoi smântâna, cerealele, boiaua, piperul si usturoiul. Cu aceasta compozitie se pot umple rosii sau gogosari.

Orez fiert in aburi

Orez fiert în aburi la care se adauga ulei presat la rece, condimente diverse, zarzavaturi crude, tocate.

Mamaliga cu branzeturi

(telemea, brânza de burduf, brânza dulce de vaci, urda, cascaval), smântâna, lapte, iaurt.

Morcovi cu branza de vaci

· 3-4 morcovi rasi fin
· 3 linguri brânza de vaci
· lingura frunze de marar
· lingura untdelem
· lingurita de lamâie
· 3 linguri ceapa tocata
· sare
· putina miere.
Se amesteca toate ingredientele si se orneaza cu felii de morcovi. Se pot face si sandvisuri.

Salata de ciuperci

· 1 kg ciuperci
· 1 lamâie
· 1 legatura de patrunjel verde
· 1 legatura de usturoi verde
· 50 ml ulei
· sare.
Ciupercile se fierb în apa cu sare, apoi se scurg bine si se taie felii, iar patrunjelul si usturoiul se toaca. Se amesteca ciupercile cu patrunjelul si usturoiul, se adauga uleiul, zeama de lamâie si putina sare, apoi se aseaza salata pe un platou si se orneaza cu putin patunjel, tocat.

Salata de ciuperci cu oua

· 200 g ciuperci
· 4 oua
· 100 g cascaval
· 1 ceapa
· 1 morcov
· 1 telina
· 2 – 3 linguri de ulei
· 2 linguri de otet
· sare
Ciupercile se curata, se spala bine si se pun la fiert în apa clocotita cu sare si otet. Dupa 15 minute, se scurg si taie felii. Se fierb tari ouale si se toaca, iar cascavalul, ceapa, morcovul si telina se dau pe razatoare. Se amesteca bine ciupercile cu ouale, cascavalul, ceapa, morcovul si telina si se stropesc cu ulei si putina zeama în care au fiert ciupercile. Se potriveste salata de sare si se amesteca bine.

Ciuperci marinate

· 250 g ciuperci
· 1/4 ardei gras verde
· 2 cepe verzi
· 75 ml ulei
· 25 ml zeama de lamâie
· 1 lingurita de pasta de rosii
· 2 lingurite de busuioc proaspat taiat marunt
· putina coaja rasa de lamâie
· patrunjel verde
· frunze de salata
· sare
· piper.
Se amesteca uleiul cu zeama de lamâie, pasta de rosii, mirodeniile si putina sare, apoi se lasa sosul deoparte, pentru cel putin 1 ora, amestecând din când în când. Se toaca ardeiul, ciupercile si ceapa, apoi se amesteca usor. Se serveste salata cu sos.

Salata de linte si ridichi

· 250 g linte uscata
· 1/2 legatura de ridichi
· 1 ceapa rosie
· 1 morcov
· 4 cepe verzi mici
· 1 castravete mic
· 1/2 ardei gras
· 1 legatura de verdeata
· 2 linguri de ulei
· 1 lingurita de tarhon proapat
· taiat marunt
· marar
· patrunjel verde
· otet de mere
· sare
· piper
Lintea, spalata bine, ceapa rosie, taiata cubulete, morcovul, tocat si verdeata se fierb aproximativ 30 minute, la foc potrivit. Se strecoara, se adauga uleiul, putin otet de mere, mirodeniile, ceapa verde, tocata si sare. Dupa ce s-a racit amestecul, se pun castravetii, ridichile si ardeiul, taiate marunt. Salata se serveste ornata cu frunze de patrunjel verde.

Paste cu peste

Pastele fierte se amesteca cu pestele rasol sau gratar, maruntit, ulei presat la rece, condimente.

Cartofi fierti cu smantana

Cartofii noi se fierb în coaja sau fara coaja. Peste cartofii fierbinti, se toarna smântâna sau ulei, se presara sare, iar dupa preferinta, se servesc cu marar, tarhon sau patrunjel tocat.

Ciuperci umplute

Palarii mari de ciuperci, curatate de lamele, spalate, scurse, se umplu cu coditele lor tocate marunt si amestecate cu ulei, smântâna, sare, marar tocat, se aseaza în tava si se coc în cuptor.