Dieta

Cancerul fiind o boală frecvența care seceră multe vieți, cercetătorii și-au pus desigur problema relației dintre alimentație și incidența acestei boli.

Toate studiile medicale converg spre aceleași concluzii: incidența cancerului este mare la populațiile care consumă abuziv carnea, grăsimile săturate, zahărul.

Pe de altă parte, există statistici care demonstrează o mică incidența a acestei boli în rândul vegetarienilor în general și postitorilor în special, precum și a celor care consumă fibre și alimente integrale din abundență.

Pe măsură ce omul a renunțat la alimentația ancestrală și a adoptat stilul alimentației moderne, incidența cancerului a crescut și a ajuns astăzi pe locul al doilea că mortalitate.

Măsuri eficiente pentru prevenirea cancerului :

– excluderea aditivilor alimentari (E-uri);

– post negru (sau numai cu lichide, sau numai cu cereale integrale și fructe) 1-2 zile pe saptamâna;

– consum preferențial de ciuperci;

– excluderea sau reducerea substanțială a grăsimilor animale și a zahărului;

– consum preferintial de alimente bogate în vitamina C, în fibre, ceai verde, cereale integrale.

Dietă și arteroscleroză

Bolile cardiovasculare și accidentele vasculare cerebrale sunt pe locul întâi ca și cauze de mortalitate. Cauza cea mai de temut în această patologie este ateroscleroza cu diferite localizări (coronariene, valvulare, arterele cerebrale, arterele periferice).

Toți nutriționiștii sunt de acord că dietă condiționează procesul intim de sclerozare (mai devreme sau mai târziu ) a sistemului arterial.

Măsuri eficiente de prevenire a aterosclerozei :

– reducerea consumului de sare (în special de sare extrafină );

– reducerea consumului de grăsimi săturate (grăsimile animale);

– consum preferențial de uleiuri polinesaturate în special Omega 3 (provenind din peste );

– consum abundent de alimente bogate în fibre ( care rețin și grăsimile săturate din intestin ).

Dieta și obezitatea

Procentul mare de obezi în țările europene și continentul nord-american se datorează următoarelor greșeli în alimentația modernă:

– abuzul cantitativ de alimente; lipsa cumpătării;

– folosirea exclusivă (sau abuzivă) a pâinii albe;

– abuzul de carne și grăsimi;

– micșorarea fazei de digestie bucală a alimentelor (reducerea masticației, folosirea alimentelor moi, tocate);

– abuzul de zahăr;

– abuzul de mâncaruri aditivate ( unele E-uri au efect anabolizant );

– lipsa sau reducerea fibrelor din alimentație.

Măsuri eficiente pentru evitarea obezității

– reducerea cantativa a alimentelor (ex.-reducerea cu 50% raportată la propriile obiceiuri alimentare);

– masticație prelungită;

– excluderea zahărului, pâinii albe, alimentelor cu E-uri,a grăsimilor săturate;

– ultima masă să fie la ora 1800;

– 1-2 zile de post pe saptamâna (post negru sau ceaiuri de fructe, sau cereale integrale și fructe);

Dieta și alergiile

Numărul mare de bolnavi alergici (în special alergiile cutanate și digestive) se datorează în principal celor trei cauze cunoscute:

– denaturarea proteinelor alimentare prin tehnologii sofisticate (cuptor cu microunde, UHT, inginerie genetică, congelare-decongelare, expandare, etc.);

– adaosului de substanțe străine: aditivi alimentari, îngrasaminte anorganice, insecticidelor, conservanților etc., cu care organismul nu a fost obișnuit, le recunoaște și le metabolizează greu;

– rafinării alimentelor (zahăr, ulei, margarină).

Este necesar să suprimăm cauza alergiilor și să revenim la alimentația ancestrală pentru a nu mai avea un impact atât de mare între aliment și organismul uman.