În opinia multor nutritionisti aceasta greseala practicata în alimentatia moderna a influentat mult starea de sanatate a populatiei.
Este suficient sa dam câteva exemple care ilustreaza diferenta dintre compozitia unui aliment integral si unul rafinat sau partial.
Extractia % | B1 | B2 | PP | Acid pantotenic | B6 | Acid folic | Biotina | Tocoferol |
60 | 17,7 | 27,4 | 14,5 | 33,3 | 14,8 | 22 | 4,6 | 35,4 |
85 | 76,1 | 59,8 | 44 | 57,2 | 68,1 | 54 | 43 | 67,9 |
100 | 100 | 100 | 100 | 100 | 100 | 100 | 100 | 100 |
Continutul de vitamine în faina de grâu de diferite extractii în % fata de continutul în grâu (reprodus dupa Rodica Segal si colaboratorii, Valoarea nutritiva a produselor alimentare, Editura Ceres, Bucuresti, 1983).2
Sarea extrafina este de 30 ori mai saraca în magnesiu decât sarea gema (integrala).
Procedeul de prelucrare a laptelui lichid integral în lapte praf face ca enzimele sa se distruga total iar vitaminele sa fie partial inactivate (Segal).