Greseli in alimentatie

În opinia multor nutritionisti aceasta greseala practicata în alimentatia moderna a influentat mult starea de sanatate a populatiei.
Este suficient sa dam câteva exemple care ilustreaza diferenta dintre compozitia unui aliment integral si unul rafinat sau partial.

Extractia % B1 B2 PP Acid pantotenic B6 Acid folic Biotina Tocoferol
60 17,7 27,4 14,5 33,3 14,8 22 4,6 35,4
85 76,1 59,8 44 57,2 68,1 54 43 67,9
100 100 100 100 100 100 100 100 100

 

Continutul de vitamine în faina de grâu de diferite extractii în % fata de continutul în grâu (reprodus dupa Rodica Segal si colaboratorii, Valoarea nutritiva a produselor alimentare, Editura Ceres, Bucuresti, 1983).2
Sarea extrafina este de 30 ori mai saraca în magnesiu decât sarea gema (integrala).
Procedeul de prelucrare a laptelui lichid integral în lapte praf face ca enzimele sa se distruga total iar vitaminele sa fie partial inactivate (Segal).