Recomandari dietetice în diferite afectiuni

Boala ulceroasa
Se recomanda:
•   pâine veche de o zi sau pâine putin prajita, pesmeti, biscuiti
•   supa de legume pasate, cereale
•   carne fiarta, tocata (pregatita în apa sau abur; preferabil de vita, curcan, gaina)
•   peste fiert (în apa sau abur)
•   oua fierte moi
•   lapte dulce si produse lactate (unt, smântâna, frisca, brânza, brânza dulce, cas, urda)
•   paste fainoase fierte în apa sau lapte
•   varza cruda sau sucul ei
•   cartofi copti
•   morcovi, dovlecei, mazare fierte în apa sau abur
•   orez fiert în apa sau abur
•   ulei vegetal presat la rece
•   fructe: banane, afine, mere coapte
•   miere – pentru cei care o tolereaza
•   ape kinerale alcaline
•   condimente blânde: cimbru, tarhon, coriandru, fenicul, anason, busuioc
De evitat:
•   pâinea proaspata
•   supele si ciorbele de carne
•   dulciurile concentrate
•   condimentele iritante (piper, boia, mustar, cuisoare, ardei iute, hrean, usturoi, ceapa)
•   alimentele prajite
•   conservele
•   produsele lactate fermentate, acide si sarate
•   bauturile alcoolice
Boala cronica de ficat si cai biliare
Se recomanda:
•   pâine veche de o zi, pesmeti, biscuiti
•   supa de cereale, legume, zarzavaturi
•   carne proaspata de vita, pasare, peste, fiarta, gratar sau înabusita
•   lapte si produse lactate
•   oua
•   ulei presat la rece
•   legume (în special linte si mazare), zarzavaturi (sa predomine cruditatile)fructe proaspete, ca atare sau sucuri
•   ceaiuri de fructe
•   miere
Nota: În bolile cailor biliare se recomanda reducerea semnificativa a consumului de grasimi animale si vegetale.
De evitat:
•   alcoolul
•   alimentele prajite
•   conservele
•   alimentele chimizate cu aditivi alimentari
Bolile cardio-vasculare
Se recomanda:
•   pâine din faina integrala
•   supe de cereale, legume, zarzavaturi
•   carne slaba de vita, pasare, peste fiarta sau înabusita
•   lapte si produse lactate
•   oua
•   legume fierte în apa sau abur
•   zarzavaturi crude, fierte în apa sau abur
•   cereale fierte în apa sau abur
•   fructe proaspete sau sucul lor
•   ulei presat la rece
•   miere
De evitat:
•   sarea
•   grasimile animale
•   zaharul
•   cafeaua – permisa doar în cantitate mica, în amestec cu lapte
•   alcoolul
Litiaza urica
Se recomanda:
•   dieta lacto-vegetariana
•   consum redus de carne
De evitat:
•   sarea
•   alcoolul
•   cafeaua
•   carnea de animal tânar si viscerele
Litiaza oxalica
Se recomanda
•   carne
•   peste
•   cereale
•   lapte si produse lactate
•   oua
•   grasimi
•   castraveti, ridichi, conopida, mazare
•   grepfrut, pepene, struguri, mere, cirese, sucuri de fructe
De evitat:
•   ceaiul negru sau verde
•   cacao
•   ciocolata
•   macrisul
•   rabarba
•   smochinele
•   sparanghelul
•   spanacul
•   cartofii
•   sfecla
•   agrisele
•   prunele
•   dulciurile concentrate
•   abuzul de alimente dulci
Constipatia spastica
Se recomanda:
•   pâine integrala
•   cereale fierte în apa sau abur, în special orz
•   supe de cereale
•   zarzavaturi, legume
•   fructe proaspete, uscate sau sucul lor
•   paste fainoase din faina integrala
•   ulei vegetal presat la rece
•   lapte acru, iaurt, frisca, smântâna, unt
•   oua (în special galbenusul)
•   miere
Constipatia atona
Se recomanda:
•   cereale integrale, fierte, rumenite; în special fiertura de orz
•   alimente bogate în celuloza fina (morcovi, dovlecei, sfecla)
•   alimente grase (galbenus, ulei de masline)
•   cafea
•   lapte
•   apa rece, dimineata pe nemâncate
Diaree
Recomandat:
•   pâine veche sau prajita
•   supa de orez, hrisca, morcovi
•   brânza telemea, de vaci
•   paste slab, fiert
•   carne slaba fiarta
•   ceaiuri de fructe neîndulcite
•   fructe: afine, gutui, coarne, porumbe, mere coapte
De evitat:
•   mierea
•   zaharul
•   laptele dulce
•   grasimile animale si vegetale
•   fructele: struguri, pere, prune, nuci, alune.

Mai bine….. decât…..
Miere Zahar
Ulei presat la rece Ulei rafinat
Fructele proaspete Compot sau dulceata
Cartofi copti sau fierti în coaja Prajiti sau fierti fara coaja
Pâine integrala Pâine alba
Pâine de casa Pâine cu amelioratori
Apa simpla Bauturi racoritoare
Carne de vita Carne de pasare hranita cu nutreturi chimizate
Cafea naturala Cafea instant
Unt Margarina
Zarzavaturi si legume murate Zarzavaturi si legume de sera
Carne proaspata, preparata în casa Mezeluri cu aditivi alimentari
Fructe si miere Dulciuri cu zahar
Supe de zarzavaturi proaspete Supe instant
Mâncaruri cu arome naturale Aditivi aromatizanti chimici
Fructe mici, patate sar netratate Fructe foarte aspectuoase, dar tratate chimic
1 pahar de vin seara Bauturi alcoolice distilate si chimizate
Fiert în aburi, fiert în apa, pregatit la cuptor sau gratar Prajit, fiert sub presiune sau copt la cuptor cu microunde
Vase de pamânt, emailate, inox sau sticla Teflon sau plastic