Sfaturi dietetice având ca baza principiile medicinii naturiste – Decalogul Alimentatiei Sanatoase

1. Sa consumam alimentele în stare proaspata sau la nevoie sa recurgem la mijloacele traditionale de conservare: fierbere, uscare, temperaturi scazute si sare.
2. Sa excludem alimentele rafinate si chimizate.
3. Modul de consum sa fie cât mai fiziologic, dupa cum este cazul fiecarui aliment: în stare cruda, fiert în aburi, fiert în apa, copt la cuptor, fript pe gratar.
4. Cruditatile trebuie sa reprezinte o parte importanta a alimentatiei zilnice.
5. Pe fondul unei alimentatii cumpatate, sa intercalam posturile recomandate de Biserica.
6. Alimente care se folosesc dupa nevoie, adica dupa cum cere simtul foamei, dar cumpatat, fara abuzuri:
•    cereale
•    fructe
•    legume
•    zarzavaturi
•    peste
•    oua
•    lactate, brânzeturi
•    ciuperci
•    ulei presat la rece
•    miere
•    apa de izvor
•    sare.
7. Alimente de folosit în cantitate mica sau de evitat: carnea, produsele din carne.
8. Produsele alimentare de evitat: conservele, alimentele congelate, alimentele instant, alimentele tratate chimic, zaharul, alcoolul, mezelurile, uleiul rafinat, margarina, bauturile racoritoare chimizate.
9. Vinul este îngaduit în cantitate de 250 ml pe zi, seara.
10. A se evita abuzul de alimente excitante: cafea, ceai, condimente tari.