• Practici alimentare nocive: TRATAREA TERMICĂ ABUZIVĂ

    Tratarea termică abuzivă, adică prelungită sau efectuată la temperaturi de peste 100 de grade Celsius prin prăjire, coacere sau fierbere, are efecte negative asupra alimentelor. Astfel, se distrug unii aminoacizi, pierderile cele mai însemnate înregistrându-se la lizină, meotionină şi arginină. Tratarea abuzivă reduce digestibilitatea şi disponibilitatea unor aminoacizi, iar fulgii de cereale sau produsele expandate, […]

    Mai multe detalii
  • De ce, cat si cum ne expunem la soare

    Acest material reprezinta rezumatul seriei de articole despre Vitamina D documentate de Cristela Georgescu, Specialist in Sanatate si Nutritie Holistica. Pentru a citi intreg serialul si articolele detaliate, vizitati www.cristelageorgescu.ro       Omul modern este bombardat cu tot felul de mituri si frici, asa s-a ajuns la ideea ca soarele este nociv si ca trebuie […]

    Mai multe detalii
  • Aditivii alimentari și potențialul lor toxic asupra organismului

    În Monitorul Oficial al României, Anul XI, nr. 268/1999, pag. 13, aditivii sunt definiţi drept: Substanţe care se folosesc la prepararea unor produse în scopul ameliorării calităţii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare. Din păcate, definiţia oficială nu este suficient de clară, deoarece nu se specifică despre ce fel de […]

    Mai multe detalii
  • Înghețată la discreție

    Deși până acum avem parte de o vară capricioasă, o înghețată cu siguranță ne va face ziua mai bună fie că e prea cald sau ploaie. Dar ce este înghețata, sau ce este desertul? A mânca ceva dulce după masa de prânz este o practică împământenită, dar care se pare că nu este atât de […]

    Mai multe detalii
  • Hidratarea corectă

    Hidratarea corectă a organismului în perioada de vară este foarte importantă. Eforturi suplimentare trebuie să facem pentru hidratarea corectă a copiilor noștri. Un bebeluș, până la vârsta de șase luni (momentul optin de începere al diversificării) nu trebuie să primeasca în plus față de laptele matern nimic, nici măcar apă sau ceai. Ulterior trebuie să […]

    Mai multe detalii
  • Zahărul e zahăr

      Cu toții știm că zahărul alb rafinat nu este bun, o parte dintre noi nu îl folosim, o altă parte nu constientizează realul pericol la care se supun. Există studii care dovedesc efectul nociv al zahărului, lucrurile sunt clare, nu există dubiu, dacă alegem să consumăm zahăr în aceste condiții, efectele nocive cu siguranță […]

    Mai multe detalii
  • Pâinea integrală cu maia proprie

    Conform principiilor dietei naturiste, noi recomandăm folosirea alimentelor integrale, așa că este de preferat folosirea făinii integrale în detrimentul celei albe. După Biblie, cerealele şi fructele au reprezentat alimentaţia omului până la potop. Cerealele și fructele sunt alimente totale și universal, ele fiind suficiente și necesare pentru a trăi normal, sănătos o viață întreagă. Niciun […]

    Mai multe detalii
  • Lapte: da sau ba?

    În prezent există o intensă dezbatere pe problema laptelui, de aceea considerăm că unele precizări suplimentare sunt bine-venite pentru ca dumneavoastră să ne înțelegeți punctul de vedere. Cine nu vrea să mănânce lapte este liber sa nu manânce, nu face o greșeală; Cine vrea să mănânce lapte curat, fără aditivi, fără lapte praf, în cantități […]

    Mai multe detalii
  • Iodul din sare şi efecte sale negative

    Din 2002, printr-o Hotărâre de Guvern(HG 568/2002) s-a impus în România ca toată sarea din comerț să fie iodată și s-a interzis comercializarea sării neiodate. ”Este o problemă de sănătate publică, etică profesională și bioetică” afirmă Prof. dr. Pavel Chirilă în studiul său: ”Iodarea universală a sării, atentat la sănătatea publică” și este illogic ca […]

    Mai multe detalii
  • Alimentația echilibrată a omului sănătos și Masa de Paște

    Greșeli în alimentație   ABUZUL ALIMENTAR Un vechi proverb francez spune că „omul mănâncă o treime din porţie ca să trăiască el însuşi şi două treimi ca să trăiască doctorii”. Există numeroase studii care încearcă să demonstreze că, în ţările civilizate, cantitatea de alimente consumate zilnic este mult mai mare decât ar fi necesar. Numărul […]

    Mai multe detalii