Procentul mare de obezi in tarile europene si continentul nord-american se datoreaza urmatoarelor greseli in alimentatia moderna:
– abuzul cantitativ de alimente; lipsa cumpatarii;
– folosirea exclusiva (sau abuziva) a painii albe;
– abuzul de carne si grasimi;
– micsorarea fazei de digestie bucala a alimentelor (reducerea masticatiei, folosirea alimentelor moi, tocate);
– abuzul de zahar;
– abuzul de mancaruri aditivate ( unele E-uri au efect anabolizant );
– lipsa sau reducerea fibrelor din alimentatie.
Masuri eficiente pentru evitarea obezitatii:
– reducerea cantativa a alimentelor (ex.-reducerea cu 50% raportata la propriile obiceiuri alimentare);
– masticatie prelungita;
– excluderea zaharului, painii albe, alimentelor cu E-uri,a grasimilor saturate;
– ultima masa sa fie la ora 1800;
– 1-2 zile de post pe saptamana (post negru sau ceaiuri de fructe, sau cereale integrale si fructe);