Accesati magazinul NATURALIA pentru cea mai variata gama de FAINA ECO.

Pâinea integrala

 

· 1 kg faina integrala de grâu
· 500 ml apa
· 50 g drojdie
· 1/2 lingurita de sare
· un cub si jumatate de drojdie
Se dizolva drojdia în 2 linguri de apa calduta, se adauga 1 lingurita de zahar, faina, apa, sarea, se framânta aluatul, se lasa la dospit 15-20 de minute. Se aseaza în forme de cozonac si se lasa la crescut.
Se coace la cuptor timp de o ora la foc potrivit.

Lipie integrala

 

300 g faina integrala, 0,4 l apa, 30 g tarâte, 1-2 linguri ulei, sare dupa gust, seminte de dovleac decojite, seminte de floarea soarelui decojite, in , susan alb, susan negru, miez de nuca, mac.
Se framânta o coca si se lasa o ora la dospit.
Se întinde o foaie potrivit de subtire care se coace 1 ora si 20 de minute, la temperatura de 180C.

Pâine de casa cu cartofi

 

· 1 kg cartofi
· 2 kg faina integrala de grâu
· 100 g drojdie
· 20 g sare
· 1-1,2 l apa calda
Cartofii se spala si se fierb în coaja. Se curata de coaja, înainte de a se raci de tot si se trec prin masina de tocat. În copaie, se face un loc la mijloc în faina, se pun cartofii calduti, drojdia înmuiata cu putina apa, sarea si apa încalzita la temperatura corpului. Se amesteca totul împreuna si se framânta bine aluatul, care trebuie sa fie de preferinta îndesat. Se presara faina si se lasa la cald sa creasca. Se rastoarna aluatul pe masa de aluat, presarata cu faina si se fac pâini lungi sau rotunde, care se aseaza în tavi, de asemenea, presarate cu faina. Se mai lasa sa creasca si se coc la cuptor, la foc potrivit, cca o ora.

Crochete

 

· 300 g faina integrala de grâu
· 2 oua
· 250 ml lapte dulce
· 50 g unt
· sare un vârf de lingurita,
· 250 g seminte de floarea-soarelui decojite,
· drojdie proaspata cât o nuca
· 2 linguri de otet de afine negre sau de mere
· sare dupa gust
· ulei de floarea soarelui
Optional se poate combina cu alte tipuri de seminte: de dovleac decojite, susan si altele.
Peste drojdie se adauga laptele cald, sarea, 100 g faina integrala de grâu, se omogenizeaza si se lasa la dospit (la caldura) pâna îsi dubleaza volumul.
Se amesteca untul, ouale, otetul de afine negre sau de mere, se adauga la aluatul dospit obtinut anterior, restul de faina si semintele.
Se unge tava de cuptor cu ulei, se aseaza cu lingurita aluatul în diverse forme (rotunde, alungite sau cu forme spritate ca fursecurile).
Se coace la foc mic timp de 20-25 de minute dupa ce cuptroul a fost încalzit în prealabil.
Se sevesc ca atare alaturi de lapte dulce, iaurt sau poate înlocui pâinea din alimentatie.

Crochete dulci

 

Aceeasi reteta la care se adauga în compozitie stafide, iar la sfârsit dupa coacere se ung cu miere de albine sau se introduc într-un sirop concentrat din miere si apa 1-2 minute, dupa care se lasa la uscat o jumatate de ora.

Crochete de post

 

· 300 g faina integrala de grâu
· 200 ml apa minerala
· 50 ml apa calduta
· 50 ml ulei
· sare un vârf de lingurita,
· 250 g seminte de floarea-soarelui decojite
· drojdie proaspata cât o nuca
· 2 linguri de otet de afine negre sau de mere
· sare dupa gust
· ulei de floarea soarelui.
Optional se poate combina cu alte tipuri de seminte: de dovleac decojite, susan si altele.
Peste drojdie se adauga apa calduta, sare dupa gust, 100 g faina integrala de grâu, se omogenizeaza si se lasa la dospit (la caldura) pâna îsi dubleaza volumul.
Se adauga la aluatul dospit obtinut anterior restul de faina, apa minerala, uleiul, otetul de afine negre sau de mere si semintele.
Se unge tava de cuptor cu ulei, se aseaza cu lingurita aluatul în diverse forme (rotunde, alungite sau cu forme spritate ca fursecurile).
Se coace la foc mic timp de 20-25 de minute dupa ce cuptroul a fost încalzit în prealabil.