Prepararea iaurtului de casa

1. Se ia un litru de lapte care a fiert la foc mic (agitat ca sa nu se prinda).
Se acopera si se raceste la tempertaura camerei.
Se ia o cana si se amesteca cu un iaurt, rezultând o pasta.
Aceasta pasta se reamesteca cu laptele.
Se lasa la 38-43º C, 24 de ore.

2. Doi litri de lapte, se aduc aproape de punctul de fierbere .
Se amesteca cu 1-2 linguri de miere si 3 linguri de iaurt.
Se amesteca

Iaurt cu lamâie

Se bate iaurtul bine cu telul, se îndulceste, se adauga coaja si zeama de lamâie, dupa gust, se da la rece. Este racoritor, bun mai ales vara.

Prepararea borsului de casa

· Într-un vas de cca. 8-10 litri se pun tarâte de grâu pâna la jumatate din capacitatea lui .
· Se înmoaie cu apa rece (atât cât este necesar sa cuprinda toata tarâta de grâu)
· Se adauga cimbrisorul, frunzele de visin si o felie de lamâie
· Se umple vasul cu apa clocotita dupa care se dauga hustele
· Se acopera vasul cu capac si se înveleste în multe paturi de lâna (pentru a se raci treptat în doua zile)
· Dupa o zi sau doua de acrit se adauga în vas apa calda, pâna la umplere si se lasa la limpezit
· Se ia din borsul limpede si se stecoara printr-o sita foarte deasa punându-se acest preparat obtinut într-un alt vas de colectare
· În vasul cu tarâte si bors se adauga din nou apa calda si se repeta operatiunea, adica se adauga din nou apa calda pâna la umplere si se lasa la limpezit
· Tot astfel pâna când nu mai este acru borsul obtinut din vasul cu tarâte
· Borsul strecurat se pune în sticle cu capac si se pastreaza în camere reci (camari, beciuri) fara conservanti si timp îndelungat consumându-se ca atare, ori ca adaos în prepararea diverselor mânaruri.

Prepararea ceaiului si a cafelei

Ceaiul de fructe :(macese, paducel, catina, porumbe)

Varianta I: 1lingurita de fructe cu o cana de apa fierbinte, se lasa acoperit de seara pâna dimineta, se strecoara, se îndulceste cu putina miere.
Varianta II: 1lingurita de fructe cu o cana apa fierbinte, se dau într-un clocot, se lasa înca jumatate de ora acoperit fara foc, se strecoara, se îndulceste dupa gust cu miere. Se consuma 250-750 ml/zi.

Ceaiul verde

Este mai bun ceaiul cu frunze întregi; o lingurita de planta cu 1 cana (200-250 ml) apa clocotita, se infuzeaza 3 minute; acoperit se strecoara, se bea neîndulcit sau îndulcit cu putina miere; se consuma 250-500 ml pe zi.

Cafeaua

Este de preferat cafeaua boabe macinata în casa (pentru conservarea aromelor si pentru a evita amestecul cu aditivi).
Se toarna 1 ceasca (100-150ml) apa fierbinte peste o lingurita cafea prajita si macinata. Se infuzeaza (acoperit) 15 minute. Se îndulceste cu miere si eventual se consuma cu lapte.
Cafeaua filtru este cafea infuzata si corespunde principiilor dieteticii naturiste. Cafeaua fiarta, data în clocot, este toxica.

Bauturi naturale

· Portocale si grapfruit tocate pâna în stadiu de pasta. Se amesteca cu apa minerala si cu miere dupa gust.
· Ceai de fructe de padure
· Compot de rabarba
· Sucuri de fructe naturale
· Sucuri de legume
· Limonada de banane : 3 banane taiate bucatele, 2 lingurite miere, zeama de la o jumatate de portocala, putina zeama de lamâie si coaja de lamâie;
Se face un piure din toate ingredientele si se adauga tot atâta apa când se serveste.
· Miere de trandafir
– 100 g petale de trandafir
– 500 ml apa
– 600-800g miere naturala
Se fierbe apa în clocot, se pun în ea petalele, se lasa sa fiarba 10 minute, se trag de pe foc si se lasa sa se infuzeze înca 10 minute. Se trece prin sita, pasând petalele. Se adauga mierea si se amesteca bine.
Se pune siropul în borcane sau în sticle. Se bea ca atare, cu apa minerala, ori se pune în ceai.