Argumente biblice

De la Geneza pâna la potop alimentatia omului s-a bazat pe cereale si fructe Aceasta este si perioada cu longevitatea cea mai ridicata (vârsta matusalemica).
Noul Testament recomanda renuntarea la carne, dar nu o interzice : Bine este sa nu manânci carne (Romani 14,21).
În repetate pasaje biblice se interzice consumul de sânge, animale sugrumate sau animale moarte (care n-au fost sacrificate prin exsanguinare)

Argumente stiintifice

Studiile populationale pledeaza pentru vegetarianism, folosind ca criterii de evaluare morbiditatea si longevitatea.
Se apreciaza ca în SUA exista circa 12 milioane de vegetarieni. Statisticile arata ca vegetarienii au o incidenta mai mica a bolilor cardiovasculare, a hipertensiunii arteriale, a cancerului (în special cel de colon si de sân).
Acelasi autor citeaza un studiu britanic dupa care vegetarienii au un nivel scazut al colesterolului si un risc cu 57% mai mic pentru atacuri cardiace.
Alte statistici arata ca vegetarienii au nevoie de mai putine interventii chirurgicale în viata lor.
În alta ordine de idei, vegetalele sunt bogate în ceea ce organismul are nevoie (proteine de calitate, minerale, lipide nesaturate, glucide de calitate, fibre) si sarace în ceea ce organismul nu are nevoie (grasimi saturate).
George Webb (Natural Healing and Nutrition)7 apeciaza ca folosirea cu prioritate a vegetalelor aduce cantitati importante de magneziu si potasiu în organism, si fereste organismul de hipertensiune arteriala.
Asociatia Forsight4 recomanda, orientativ, în dieta zilnica circa 65-70% din hrana sa fie de origine vegetala.
Vegetarianismul este superior regimului cu carne; dar se impune si o practica diferentiata în functie de problemele personale ale fiecarui individ; unele forme de colopatii nu tolereaza vegetalele în exclusivitate; guta, afectiunile renale glomerulare, pancreatita cronica se agraveaza evident prin regimurile cu carne; ateroscleroza cu toate consecintele ei (accidente vasculare cerebrale, accidente coronariene, arterite aterosclerotice) este mult mai frecventa în tarile cu consum mare de carne.