Alimentatia naturista

Aceasta carte recomanda alimentele naturale provenite din plante cultivate pe soluri ingrasate cu ingrasaminte naturale, nechimizate, fara pesticide, precum si carne, peste, lactate, oua provenind de la animale hranite natural si nehormonizate. Exclude de pe lista alimentelor recomandate produsele alimentare tratate cu aditivi alimentari sau inalt prelucrate, cum ar fi: margarina, zaharul, bauturile racoritoare chimizate, mezelurile, laptele praf, uleiul rafinat, preparatele instant, cerealele expandate, dulciurile intens zaharate, aromatizate si colorate sintetic etc.
Lista aditivilor alimentari (E-uri) aprobati de diferite tari este foarte mare (cca. 1200). Dintre acestea mentionam ca deosebit de nocive: acidul ortofosforic (E338), acidul formic (E236), formaldehida (E240), acidul sulfuric (E513), acidul acetic glacial (E260), acidul benzoic (E210), acidul clorhidric (E507), benzoatul de sodiu (E211), tartrazina (E102), carmin (E120), metabisulfitul de potasiu (E224), acidul citric (E330), glutamatul de sodiu (E621) s.a.
De regula, dupa un numar de ani de folosire a acestor aditivi se ajunge la concluzia ca sunt daunatori sanatatii, se interzic si se aproba altii, cu care, dupa câtiva ani, se procedeaza la fel.

Mentalitati si practici gresite in alimentatie

•  tratarea pamantului cu ingrasaminte chimice
•  folosirea – fatalmente tot mai abuziva – a insecticidelor si ierbicidelor
•  prepararea sofisticata si nenaturala a alimentelor: fierberi sub presiune, prajeli, coagulari chimice ale branzeturilor, maioneze, supe instant, lapte praf, înghetate facute din pulberi instant
•  saracia de pigmenti vegetali
•  inlocuirea alimentelor tari cu alimentele moi
•  renuntarea aproape pe nesimtite la alimentele crude
•  folosirea abuziva a carnii, grasimilor animale, alimentelor excitante
•  saracia de fibre alimentare (celuloza, hemiceluloza, pectine)
•  folosirea apei de retea bogata în clor
•  poluarea alimentelor cu insecticide si diferiti aditivi (amelioratori de gust, miros, culoare)
•  poluarea alimentelor cu conservanti alimentari si folosirea excesiva a conservarii alimentelor
•  folosirea (chiar abuziva) a bauturilor racoritoare chimizate
•  folosirea îngrasamintelor chimice si a insecticidelor fac de neutilizat prima pânza de apa a solului
•  folosirea în fermele zootehnice a unui sistem de hranire a animalelor îndepartat mult de la „natural” (se folosesc abuziv antibiotice, hormoni, sedative, anabolizante, vitamine)
•  scurtarea nepermisa a perioadei de alaptare a sugarului
•  lipsa convingerilor si a practicilor legate de postul alimentar
•  degradarea importanta a unor alimente esentiale: graul este saracit în gluten datorita tehnicilor de cultura moderna; laptele distribuit în orase este departe de a avea calitatile celui muls proaspat; apa de retea folosita in orase este departe de a avea calitatile apei de izvor; sarea extrafina este foarte saraca în minerale comparativ cu sarea bruta; fructele sunt tratate abuziv (circa 12 stropiri pe an); fructele netratate sunt aproape inexistente.

 

Sfaturi dietetice având ca baza principiile medicinii naturiste

Alimentatia zilnica. Recomandari orientative

Recomandari dietetice in diferite afectiuni

Alimente bogate in cele mai importante substante naturale