Sfaturi utile

Alimentația Sănătoasă

Această carte recomandă alimentele naturale provenite din plante cultivate pe soluri îngrășate cu îngrășăminte naturale, nechimizate, fără pesticide, precum și carne, pește, lactate, ouă provenind de la animale hrănite natural și nehormonizate. Exclude de pe lista alimentelor recomandate produsele alimentare tratate cu aditivi alimentari sau înalt prelucrate, cum ar fi: margarină, zahărul, băuturile răcoritoare chimizate, mezelurile, laptele praf, uleiul rafinat, preparatele instant, cerealele expandate, dulciurile intens zaharate, aromatizate și colorate sintetic etc.

Lista aditivilor alimentari (E-uri) aprobăți de diferite țări este foarte mare (cca. 1200). Dintre acestea menționăm că deosebit de nocive: acidul ortofosforic (E338), acidul formic (E236), formaldehidă (E240), acidul sulfuric (E513), acidul acetic glacial (E260), acidul benzoic (E210), acidul clorhidric (E507), benzoatul de sodiu (E211), tartrazina (E102), carmin (E120), metabisulfitul de potasiu (E224), acidul citric (E330), glutamatul de sodiu (E621) s.a.

De regulă, după un număr de ani de folosire a acestor aditivi se ajunge la concluzia că sunt dăunători sănătății, se interzic și se aprobă alții, cu care, după câtiva ani, se procedează la fel.

Mentalități și practici greșite în alimentație

  • tratarea pământului cu îngrășăminte chimice

  • folosirea – fatalmente tot mai abuzivă – a insecticidelor și ierbicidelor

  • prepararea sofisticată și nenaturală a alimentelor: fierberi sub presiune, prăjeli, coagulări chimice ale brânzeturilor, maioneze, supe instant, lapte praf, înghetate făcute din pulberi instant

  • sărăcia de pigmenți vegetali

  • înlocuirea alimentelor țări cu alimentele moi

  • renunțarea aproape pe nesimțite la alimentele crude

  • folosirea abuzivă a cărnii, grăsimilor animale, alimentelor excitante

  • sărăcia de fibre alimentare (celuloză, hemiceluloza, pectine)

  • folosirea apei de rețea bogată în clor

  • poluarea alimentelor cu insecticide și diferiți aditivi (amelioratori de gust, miros, culoare)

  • poluarea alimentelor cu conservanți alimentari și folosirea excesivă a conservării alimentelor

  • folosirea (chiar abuzivă) a băuturilor răcoritoare chimizate

  • folosirea îngrasamintelor chimice și a insecticidelor fac de neutilizat prima pânza de apă a solului

  • folosirea în fermele zootehnice a unui sistem de hrănire a animalelor îndepartat mult de la „natural” (se folosesc abuziv antibiotice, hormoni, sedative, anabolizante, vitamine)

  • scurtarea nepermisă a perioadei de alăptare a sugarului

  • lipsa convingerilor și a practicilor legate de postul alimentar

  • degradarea importantă a unor alimente esențiale: grâul este sărăcit în gluten datorită tehnicilor de cultură modernă; laptele distribuit în orașe este departe de a avea calitățile celui muls proaspăt; apă de rețea folosită în orașe este departe de a avea calitățile apei de izvor; sarea extrafină este foarte săracă în minerale comparativ cu sarea brută; fructele sunt tratate abuziv (circa 12 stropiri pe an); fructele netratate sunt aproape inexistente.