Terapii

Ce este și ce nu este terapia naturistă

Medicină naturistă este un concept și un ansamblu de metode terapeutice care folosește că remedii substanțele naturale.

Considerăm că izolarea principiilor active din plante și folosirea lor că atare nu corespunde principiului medicinii naturiste și astfel de medicamente nu le putem consideră că făcând parte din arsenalul farmaceutic naturist.

Noțiunea naturist a rezultat din rădăcina natur, care se referă la natură, natural și sufixul ist, care exprimă concepția despre.

Sintagma medicină naturistă este mai cuprinzătoare decât terapii naturiste și arată abordarea foarte personalizată a fiecărui bolnav.

O vreme îndelungată medicină naturistă s-a bazat exclusiv pe experiență empirică, care, desigur, are valoarea ei practică deosebită, în sensul că proba timpului este criteriul principal de acceptare a unui remediu.

Terapiile naturiste sunt :

Fitoterapia

Fitoterapia este metodă de tratament care utilizează plante întregi, părți din plante sau extracte complexe din plante.

Kurcok A. în Naunyn – Schmiedeberg’s Arch. Pharmacol 345, Suppl. RB81, Abstr. 322 (1992), folosește modelul ischemiei coronariene induse și a reperfuziei la șoarece. În grupul de control fibrilația ventriculară datorită reperfuzarii apare la 88% din cazuri, iar în grupul protejat cu extract de Crataegus (0,5 mg/kg) doar la 20% din cazuri.

Prof. Dr. D. Loew centralizează mai multe studii clinice făcute cu extrate de Crataegus ( ESCOP, Sixth issue, august, 1994 ).

Studii clinice cu Crataegus

– extract din frunze și flori –

Autor Preparare Studiu Indicatie Doza zilnica (mg) Durata zile Raspuns la Crataegua Toleranta la efort P.R.P. Altele
Eichstadt 1989 Crataegut forte caps. Studiu deschis NYHA II 480 28 + + EF+
Lurchtgens 1993 Crataegut forte caps. Placebo dublu-orb NYHA II 160 56 + +
Weikel et Noh, 1993 Crataegut forte caps. Placebo dublu-orb NYHA II 160 56 + +
Weikel et Noh, 1993 Crataegut forte caps. Studiu deschis NYHA II 240 28 + EF+
Bodigheimes 1994 Faros Placebo dublu-orb NYHA II 300 28 Ø Ø Ø
Schmidt 1994 Faros Placebo dublu-orb NYHA II 600 56 + + +
Forster 1994 Faros Placebo dublu-orb NYHA II 900 56 + AT+
Tauchert 1994 Faros Dublu orb cu captopsil NYHA II 900 56 + + +

Homeopatia

Homeopatia este o metodă care folosește produse vegetale, minerale și biologice în dilutii infinitezimale (peste 10-6), după principiul similia (adică o substanță diluată tratează simptomele unui bolnav similare cu cele provocate de aceeași substanță concentrată la oameni sănătoși administrată timp îndelungat).

Redăm o cercetare făcută la Facultatea de Farmacie din Bordeaux, care demonstrează variația efectelor farmacologice ale aspirinei în funcție de doză (de la ponderal – la infinitezimal). Studiul este redat de Philippe Belon în lucrarea I, Ed. Boiron, 1999.

Timp de 10 ani, cercetătorii au dezvoltat un model experimental de mare acuratețe: prin lezarea unei celule din intimă mezenterica, în câteva secunde se declanșează o agregare plachetara sub formă unui trombus care în următoarele 6 minute emite embolii; în aceste condiții s-au injectat diferite dilutii de aspirina, de la 100 mg/kg până la 10-60 și s-au analizat mai mulți parametri :

– suprafață trombusului provocat;

– numărul de embolii;

– durata perioadei de embolizare;

– amplitudinea și velocitatea agregării plachetare.

Toate studiile în vitro au fost realizate sub microscop, înregistrate cu o videocameră și analizate automat.

Rezultate :

– aspirina în cantitate mare (100 mg/kg) induce :

• diminuare a agregării plachetare (amplitudine și velocitate);

• diminuarea suprafeței trombilor (arteriali și venoși);

• diminuarea numărului de trombi (arteriali și venoși);

• aspirina în doze homeopate (9, 15, 30 CH) induce :

• creșterea agregării plachetare (amplitudine și velocitate);

• creșterea suprafeței trombilor (arteriali și venoși);

• creșterea numărului de embolii;

• acțiunea antiagregantă și antitrombotica a aspirinei în doză mare (100 mg/kg) este inhibată de către injecția concomitentă de aspirina 10-30.

Acțiunea antitrombotica și antiagregantă se epuizează în 8 zile și se inversează mai târziu, astfel că după 15 zile apare o activitate pro-agreganta (în vitro) și pro-trombotica (în vitro).

Laboratoarele Boiron au condus 3 studii clinice dublu-orb pentru cercetarea remediului antigripal Oscillococcinun. Ultimul studiu a fost publicat în The British Journal of Clinical Pharmacology (1989; p. 27; pp 329-335) și reluat în The Lancet (Aprilie 1989, p. 914). Cercetarea s-a făcut pe 237 subiecți tratați cu Oscillococcinun și 241 tratați cu Placebo. S-au urmărit la ambele loturi 6 parametri: cefalee, curbatură, dureri dorso-lombare, dureri articulare, frisoane, febra). Proporția pacienților vindecați în 48 de ore este cu 66% superioară în grupul Oscillococcin față de grupul Placebo.

Aromaterapia

Aromaterapia este o ramură a Fitoterapie care folosește efectele terapeutice ale uleiurilor esențiale (U.E.) produse de plantele aromatice. Uleiurile esențiale sunt un amestec de substanțe organice – hidrocarburi, terpene (C10,15), alcooli, fenoli, aldehide, cetone, esteri, acizi, oxizi.

Efectul antibacterian al uleiurilor esențiale a fost demonstrat experimental prin numeroase cercetări (stabilirea concentrațiilor minime de ulei esențial care inhibă creșterea diferitelor bacterii; stabilirea mecanismelor de acțiune a uleiurilor esențiale asupra diferitelor specii bacteriene – Staphyloccocus aureus, E. coli etc. – cu ajutorul microscopiei electronice etc.).

(„L‘Aromathérapie”, P.Franchomme, D. Pênoël;

Roger jollois Ed., 1990)

Va prezentăm mai jos rezultatele testării în vitro a activității antibacteriene a uleiurilor esențiale de Thymus vulgaris siCoriqandrum sativum.

(N. Macovei, M. Cobalas, M. Chirilă, P. Chirilă, V. Cristea,

Institutul de Medicină Internă N.Gh.Lupu, 1996)

Uleiurile menționate au fost testate în vitro pe culturi de E. coli și Proteus sp., obținute de la pacienți cu infecții urinare, în paralel cu antibioticele de elecție (Acid nalidixic, Nitrofurantoin, Colistin sulfat, Ofloxacina, Norfloxacina, Ciprofloxacina).

Tulpina testata
Aetheroleum Thymi
+ +

+

+

+

+

R
Aetheroleum Coriandri
+ +

+

+

+

+

R
Escherichia coli
n
%
16 84 63 0
9,8 51,5 38,7 0
21 72 66 4
12,8 44,2 40,5 2,5
Proteus sp
n
%
12 22 3 0
32,4 59,5 8,1 0
18 13 4 2
48,6 35,2 10,8 5,4

Tulpinile bacteriene testate au prezentat rezistență multiplă la antibioticele de elecție în 44,8% din cazuri pentru E.coli și 75,6% pentru Proteus sp., în timp ce, față de uleiurile esențiale, numai 5,4% din tulpinile de Proteus sp. și 2,5% din cele de E.coli au prezentat rezistență.

Balneofizioterapia –  metodă care folosește apele minerale, factorii climatici, nămolurile, aerosolii naturali, radiațiile solare.

Kinetoterapia – metodă care folosește gimnastică medicală activă și pasivă, masajul combinat cu aplicarea locală a unor principii active din plante.

Apiterapia – metoda care folosește ca remedii diferitele tipuri de miere și produse ale stupului (lăptișor de matcă, polen, propolis, păstură, ceară).

Silvaterapia –  metoda care folosește efectele terapeutice ale componentelor pădurii (aer, apă, ciuperci, plante alimentare, plante medicinale, seva arborilor, mugurii, frunzele, scoarța etc.).