ABUZUL DE CARNE ŞI GRĂSIMI

În Sfânta Biblie, carnea nu este interzisă, dar se recomandă abţinerea de la consumul excesiv a acestui aliment. ”Bine este să nu mănânci carne, nici să bei vin, nici să faci ceva de care fratele tău se poticneşte, se sminteşte sau slăbeşte în credinţă” (Romani 14, 21).

Abuzul de grăsimi – practică ce duce la creşterea mortalităţii datorate bolilor cardio-vasculare – este găsit responsabil de majoritatea autorilor şi se bazează pe studiile ştiinţifice numeroase. Nivelul colesterolemiei şi lipemiei creşte odată cu cantitatea de colesterol din dietă şi cu numărul de calorii furnizate de lipide în raţia zilnică.

Alte studii indică lipsa cancerului de sân la populaţiile cu consum de lipide ce conţin sub 10% acizi graşi saturaţi. Pentru o creştere de 5% a caloriilor prin aport de grăsimi saturate, riscul de cancer de sân se amplifică cu 50 %.

Împotriva consumului sau abuzului de carne există câteva argumente de netăgăduit. Fiziologic vorbind, consumul de carne nu este absolut necesar organismului uman, fiindcă principiile nutritive existente în acest aliment pot fi preluate din altele. În mod eronat carnea este considerată ca singura sursă completă de aminoacizi esențiali.Este suficient să amintim, ca surse valoroase de proteine, ba chiar de proteine calitativ superioare celor din carne, ciupercile, brânzeturile, unele legume, cerealele integrale, ouăle şi, în ultimă instanţă, peştele.

Efortul digestiv pentru metabolizarea cărnii este foarte mare – în special pentru ruperea lanţurilor de aminoacizi, iar PH-ul are tendinţa de a vira rapid spre acid, după consumul de carne. Abuzul de carne mai este responsabil şi pentru unele boli cum sunt guta, pancreatita, litiază urica, dermatozele şi altele.

Dacă luăm în considerație doar acest fapt: consumul de carne este interzis de la afecțiuni banale ca o simplă febră sau indigestie, până la boli grave cum este cancerul, și ne dăm seama că a consuma carne în fiecare zi este o practică nocivă pentru organismul uman.

Carnea nu îşi exprimă dezavantajele şi eventualele efecte negative pe loc, după un prânz bogat, însă statisticile demonstrează că, în a doua jumătate a vieţii, cei care au consumat abuziv carne au o patologie mult mai problematică decât ceilalţi.

În conceptul medicinii naturiste, a mânca zilnic carne constituie un mare şi inutil abuz. Nu trebuie să uităm şi faptul că, în practica alimentaţiei moderne, cele mai multe preparate din carne abundă în aditivi alimentari, uneori utilizându-se peste cinci E-uri la un singur tip de produs.

O alimentație alcătuită din produse integrale (nerafinate, neprelucrate industrial, proaspete, crescute natural, regionale, cât mai curate și cât mai simplu preparate) de origine vegetală nu pune în pericol ființa umană prin carențe de aminoacizi esențiali.

Adaugati un comentariu