Ce ziceți de o gustare cu nuci?

Deși tradiționale la români (mai ales de Sărbătorile de iarnă), nu prea suntem noi obișnuiți cu consumul frecvent al acestor semințe uriașe. Poate doar copiii de pe la țară mai mănâncă nuci crude sau turiștii, câte un păhărel, când merg la munte.

Totuși, nucile sunt alimente foarte bogate în nutrienți de tot felul, fiind consumate de oameni din cele mai vechi timpuri. Ele conțin 65% uleiuri (cunoscutele și binefăcătoarele grăsimi omega-3 și omega-6), proteine, glucide (din care jumătate sunt fibre), calciu, fier, cupru, fosfor, mangan, vitaminele B6, B9, E și alți antioxidanți, dintre care unii foarte rari, dar cu proprietăți antitumorale demonstrate.

Prin urmare, compoziția nucilor le face să fie niște scuturi potrivite în lupta împotriva bolilor cardiovasculare, nervoase și chiar împotriva cancerului. Studii observaționale au făcut legătura dintre consumul cu regularitate al nucilor și riscul scăzut de cancer de colon și de prostată. Mai mult chiar, studiile de laborator au arătat că nucile inhibă creșterea tumorilor de sân, prostată, colon și rinichi.

Cele mai la îndemână metode de creștere a consumului de nuci:

  • sub formă de gustare (cât încape în două mâini);
  • adăugate la salate;
  • în cerealele de la micul dejun;
  • în borcanul de miere;
  • în mâncărurile gătite.

Sugestii

Frunze de salată verde sau lipii din făină integrală umplute cu:

½ cană nuci
½ cană fistic
1 morcov
6 cm praz
Puțin sos de soia (numai dacă vă place!)
Mirodenii

Rehidratați nucile și fisticul vreo 8 ore (le puteți lăsa peste noapte). Scurgeți apa și mărunțiți semințele într-un robot de bucătărie. Scoateți-le din robot și mărunțiți și morcovul și prazul. Amestecați și condimentați. Puteți adăuga, la alegere: roșii, porumb fiert (fără zahăr!), bucățele de ardei gras, castravete, țelină, ardei iute.

… iar pentru desert, plăcintă cu afine:

Pentru blat, este nevoie de:

2 căni nuci
¾ cană fulgi de cocos
Un praf de scorțișoară (nu-i obligatoriu!)
Un pic de nucșoară
Puțină sare (dar puțină de tot!)
8 curmale
½ cană de stafide (dacă nu vă plac, le puteți înlocui cu coacăze)
1 lingură miere de albine

Mărunțiți în robot nucile, cu fulgii de cocos și mirodeniile. Adăugați curmalele, stafidele și mierea și continuați procesarea până când amestecul capătă aspect de aluat. Întindeți “aluatul” pe o farfurie potrivită și acoperiți cu afine (sau alte fructe proaspete sau congelate).

!! Câteva îndemnuri de final

  • Asigurați-vă că nucile nu au miros rânced sau de mucegai;
  • Cel mai sănătos mod de a ne hrăni este cel în care variem alimentele, astfel încât mesele să nu fie monotone și să beneficiem de toate substanțele hrănitoare și protectoare sădite în natura comestibilă ce ne înconjoară;
  • Optați pentru alimentele cultivate în regim ecologic, pentru a fi siguri de efectele benefice ale acestora și pentru a evita efectele nocive ale substanțelor chimice utilizate din plin în agricultură, zootehnie, industria alimentară.

***

Surse științifice de documentare:

http://www.healthline.com/nutrition/foods/walnuts#section1
http://www.webmd.com/breast-cancer/news/20090421/walnuts-fight-breast-cancer
http://www.aicr.org/enews/2016/07-july/enews-nuts-and-lower-cancer-risk.html
Erica Palmcrantz, Irmela Lilja, 2010. Raw Food. A Complete Guide for Every Meal of the Day, Skyhorse Publishing, NY

biol. cons. nutr. Elena Blănaru

Adaugati un comentariu