Homeopatia este o metoda care foloseste produse vegetale, minerale si biologice in dilutii infinitezimale (peste 10-6), dupa principiul similia (adica o substanta diluata trateaza simptomele unui bolnav similare cu cele provocate de aceeasi substanta concentrata la oameni sanatosi administrata timp indelungat).
Redam o cercetare facuta la Facultatea de Farmacie din Bordeaux, care demonstreaza variatia efectelor farmacologice ale aspirinei in functie de doza (de la ponderal – la infinitezimal). Studiul este redat de Philippe Belon in lucrarea I, Ed. Boiron, 1999.
Timp de 10 ani, cercetatorii au dezvoltat un model experimental de mare acuratete: prin lezarea unei celule din intima mezenterica, in cateva secunde se declanseaza o agregare plachetara sub forma unui trombus care in urmatoarele 6 minute emite embolii; in aceste conditii s-au injectat diferite dilutii de aspirina, de la 100 mg/kg pana la 10-60 si s-au analizat mai multi parametri :

– suprafata trombusului provocat;
– numarul de embolii;
– durata perioadei de embolizare;
– amplitudinea si velocitatea agregarii plachetare.
Toate studiile in vitro au fost realizate sub microscop, inregistrate cu o videocamera si analizate automat.
Rezultate :
– aspirina in cantitate mare (100 mg/kg) induce :

• diminuare a agregarii plachetare (amplitudine si velocitate);
• diminuarea suprafetei trombilor (arteriali si venosi);
• diminuarea numarului de trombi (arteriali si venosi);

– aspirina in doze homeopate (9, 15, 30 CH) induce :

• cresterea agregarii plachetare (amplitudine si velocitate);
• cresterea suprafetei trombilor (arteriali si venosi);
• cresterea numarului de embolii;

– actiunea antiagreganta si antitrombotica a aspirinei in doza mare (100 mg/kg) este inhibata de catre injectia concomitenta de aspirina 10-30.

Actiunea antitrombotica si antiagreganta se epuizeaza in 8 zile si se inverseaza mai tarziu, astfel ca dupa 15 zile apare o activitate pro-agreganta (in vitro) si pro-trombotica (in vitro).
Laboratoarele Boiron au condus 3 studii clinice dublu-orb pentru cercetarea remediului antigripal Oscillococcinun. Ultimul studiu a fost publicat in The British Journal of Clinical Pharmacology (1989; p. 27; pp 329-335) si reluat in The Lancet (Aprilie 1989, p. 914). Cercetarea s-a facut pe 237 subiecti tratati cu Oscillococcinun si 241 tratati cu Placebo. S-au urmarit la ambele loturi 6 parametri: cefalee, curbatura, dureri dorso-lombare, dureri articulare, frisoane, febra). Proportia pacientilor vindecati in 48 de ore este cu 66% superioara in grupul Oscillococcin fata de grupul Placebo.