Alimentatie Sanatoasa > Problema aditivilor

Problema aditivilor

Alimentație sanatoasă

Problema aditivilor

Făina albă este folosită din anul 1870.

Dr. Gene Spiller scrie că „multă lume nu a înțeles consecințele nutriționale care au decurs din introducerea acestei tehnologii". Dezavantajele și efectele negative ale folosirii făinii albe:

◉ valoarea nutritivă scăzută deoarece făină albă nu conține decât o parte din bobul de grâu (circa 50%); din păcate, în partea albă a făinii ramân cele mai sărăcăcioase elemente nutritive; este adevărat că gustul pâinii albe agreabil, dar nu este bine ca de dragul unei senzații gustative să sacrificăm valoarea nutritivă a alimentului

◉ procentul de vitamine scade vertiginos astfel că, față de făină integrală, regăsim: vitamina B1- 23 %; riboflavină -20%; nicotinamida- 19%; piridoxina-29%; acid pantotenic-50%; acid folic 33%; vitamina E-14%;

◉ la fel, procentul de minerale scade semnificativ: crom-13%; mangan –9%; fier-19%; cobalt-13%; cupru-10-20%; zinc 17%; molibden-50%; magneziu-17% (4, 5, 18);

◉ făină albă conține aditivi chimici, iar uneori – vitamine (medicamente)- adăugate cu scopul de a compensa pierderile; această practică contravine principiilor medicinei naturiste întrucât  niciodată valoarea nutritivă a vitaminelor de sinteză nu se ridică la nivelul vitaminelor biodisponibile dezvoltate în mod natural în bobul de grâu; în plus, aditivii au întotdeauna un grad de risc și de incertitudine privind reacțiile adverse pe care le pot induce în timp.

◉ Conținutul de fibre scade vertiginos în făina albă; toți autorii sunt de acord că fibrele au o importantă deosebită profilactică și nutritivă și este regretabil că se renunta la ele numai de dragul culorii și gustului.

◉ cu cât gradul de extracție se micșorează (cu cât făina este mai albă), cu atât deficitul aminoacidic al proteinelor din grâu se accentuează; aminoacizii esențiali (inclusiv cei din bobul de grâu) nu pot fi sintetizați de organism; ori prin extracția făinii albe- tocmai aceștia se îndepărtează, lipsind organismul de cele mai valoroase elemente plastice.

◉ proteinele din făînă albă au valoare biologică mică;

◉ astfel, 300 grame pâine albă aduc numai 15 % din necesarul zilnic de tiamină; aceeași cantitate de pâine din făină intermediară aduce 25% tiamină, iar cea din făină integrală, 40% .

◉ făină albă este incriminată și în patogenia cariilor (Burger)

Centrul Medical Naturalia s-a afirmat în ultimii 20 de ani promovând terapiile alternative și principiul alimentației integrale.

VEZI MAI MULT  >

CONTACT

Str. Erou Mircea Marinescu nr.8, Voluntari, Ilfov

021 350 51 33 / 0744 429 308

naturalia@naturalia.ro

2021 © Naturalia. Toate Drepturile rezervate.