Alimentație Sănătoasă > Sfaturi Utile > Recomandări dietetice în diferite afecțiuni

Sfaturi Utile

Alimentație Sănătoasă

Sfaturi Utile

Recomandări dietetice în diferite afecțiuni

 

Boală ulceroasă

Se recomandă:

•   pâine veche de o zi sau pâine puțin prăjită, pesmeți, biscuiți

•   supă de legume pasate, cereale

•   carne fiartă, tocată (pregătită în apă sau abur; preferabil de vită, curcan, găină)

•   pește fiert (în apă sau abur)

•   ouă fierte moi

•   lapte dulce și produse lactate (unt, smântâna, frișcă, brânza, brânza dulce, caș, urdă)

•   paste făinoase fierte în apă sau lapte

•   varză crudă sau sucul ei

•   cartofi copți

•   morcovi, dovlecei, mazăre fierte în apă sau abur

•   orez fiert în apă sau abur

•   ulei vegetal presat la rece

•   fructe: banane, afine, mere coapte

•   miere – pentru cei care o tolerează

•   ape kinerale alcaline

•   condimente blânde: cimbru, tarhon, coriandru, fenicul, anason, busuioc

De evitat:

•   pâinea proaspătă

•   supele și ciorbele de carne

•   dulciurile concentrate

•   condimentele iritante (piper, boia, muștar, cuișoare, ardei iute, hrean, usturoi, ceapă)

•   alimentele prăjite

•   conservele

•   produsele lactate fermentate, acide și sărate

•   băuturile alcoolice

Boală cronică de ficat și căi biliare

Se recomandă:

•   pâine veche de o zi, pesmeți, biscuiți

•   supă de cereale, legume, zarzavaturi

•   carne proaspătă de vită, pasăre, pește, fiartă, grătar sau înăbușită

•   lapte și produse lactate

•   ouă

•   ulei presat la rece

•   legume (în special linte și mazăre), zarzavaturi (să predomine cruditatile)fructe proaspete, că atare sau sucuri

•   ceaiuri de fructe

•   miere

Notă: În bolile căilor biliare se recomandă reducerea semnificativă a consumului de grăsimi animale și vegetale.

De evitat:

•   alcoolul

•   alimentele prăjite

•   conservele

•   alimentele chimizate cu aditivi alimentari

Bolile cardio-vasculare

Se recomandă:

•   pâine din făînă integrală

•   supe de cereale, legume, zarzavaturi

•   carne slabă de vită, pasăre, pește fiartă sau înăbușită

•   lapte și produse lactate

•   ouă

•   legume fierte în apă sau abur

•   zarzavaturi crude, fierte în apă sau abur

•   cereale fierte în apă sau abur

•   fructe proaspete sau sucul lor

•   ulei presat la rece

•   miere

De evitat:

•   sarea

•   grăsimile animale

•   zahărul

•   cafeaua – permisă doar în cantitate mică, în amestec cu lapte

•   alcoolul

Litiază urică

Se recomandă:

•   dietă lacto-vegetariană

•   consum redus de carne

De evitat:

•   sarea

•   alcoolul

•   cafeaua

•   carnea de animal tânar și viscerele

Litiază oxalica

Se recomandă

•   carne

•   pește

•   cereale

•   lapte și produse lactate

•   ouă

•   grăsimi

•   castraveți, ridichi, conopidă, mazăre

•   grepfrut, pepene, struguri, mere, cireșe, sucuri de fructe

De evitat:

•   ceaiul negru sau verde

•   cacao

•   ciocolată

•   măcrișul

•   rabarba

•   smochinele

•   sparanghelul

•   spanacul

•   cartofii

•   sfeclă

•   agrisele

•   prunele

•   dulciurile concentrate

•   abuzul de alimente dulci

Constipația spastică

Se recomandă:

•   pâine integrală

•   cereale fierte în apă sau abur, în special orz

•   supe de cereale

•   zarzavaturi, legume

•   fructe proaspete, uscate sau sucul lor

•   paste făinoase din făînă integrală

•   ulei vegetal presat la rece

•   lapte acru, iaurt, frișcă, smântâna, unt

•   ouă (în special gălbenușul)

•   miere

Constipația atonă

Se recomandă:

•   cereale integrale, fierte, rumenite; în special fiertură de orz

•   alimente bogate în celuloză fină (morcovi, dovlecei, sfeclă)

•   alimente grase (gălbenuș, ulei de măsline)

•   cafea

•   lapte

•   apă rece, dimineață pe nemâncate

Diaree

Recomandat:

•   pâine veche sau prăjită

•   supă de orez, hrișcă, morcovi

•   brânza telemea, de vaci

•   paste slab, fiert

•   carne slabă fiartă

•   ceaiuri de fructe neîndulcite

•   fructe: afine, gutui, coarne, porumbe, mere coapte

De evitat:

•   mierea

•   zahărul

•   laptele dulce

•   grăsimile animale și vegetale

•   fructele: struguri, pere, prune, nuci, alune.

 

Mai bine….. decât…..

Miere Zahăr

Ulei presat la rece Ulei rafinat

Fructele proaspete Compot

 

 

 

Mai bine…..                                                                   decât…..

Miere

Ulei presat la rece

Fructele proaspete

Cartofi copți sau fierți în coajă

Pâine integrala

Pâine de casă

Apa simpla

Carne de vită

Cafea naturală

Unt

Zarzavaturi și legume murate

Carne proaspata, preparata în casa

Fructe și miere

Supe de zarzavaturi proaspete

Mâncăruri cu arome naturale

Fructe mici, patate sau netratate

1 pahar de vin seara

Fiert în aburi, fiert în apă, pregatit la cuptor sau grătar

Vase de pamânt, emailate, inox sau sticla

 

 

Zahar

Ulei rafinat

Compot sau dulceață

Prajiți sau fierți fără coajă

Pâine albă

Pâine cu amelioratori

Bauturi racoritoare

Carne de pasare hrănită cu nutreturi chimizate

Cafea instant

Margarină

Zarzavaturi și legume de seră

Mezeluri cu aditivi alimentari

Dulciuri cu zahar

Supe instant

Aditivi aromatizanti chimici

Fructe foarte aspectuoase, dar tratate chimic

Bauturi alcoolice distilate și chimizate

Prajit, fiert sub presiune sau copt la cuptor cu microunde

Teflon sau plastic

Centrul Medical Naturalia s-a afirmat în ultimii 20 de ani promovând terapiile alternative și principiul alimentației integrale.

VEZI MAI MULT  >

CONTACT

Str. Erou Mircea Marinescu nr.8, Voluntari, Ilfov

021 350 51 33 / 0744 429 308

naturalia@naturalia.ro

2021 © Naturalia. Toate Drepturile rezervate.