Ce este si ce nu este terapia naturista
Medicina naturista este un concept si un ansamblu de metode terapeutice care foloseste ca remedii substantele naturale.
Consideram ca izolarea principiilor active din plante si folosirea lor ca atare nu corespunde principiului medicinii naturiste si astfel de medicamente nu le putem considera ca facand parte din arsenalul farmaceutic naturist.

Notiunea naturist a rezultat din radacina natur, care se refera la natura, natural si sufixul ist, care exprima conceptia despre.
Sintagma medicina naturista este mai cuprinzatoare decat terapii naturiste si arata abordarea foarte personalizata a fiecarui bolnav.

O vreme indelungata medicina naturista s-a bazat exclusiv pe experienta empirica, care, desigur, are valoarea ei practica deosebita, in sensul ca proba timpului este criteriul principal de acceptare a unui remediu.

Terapiile naturiste sunt :
» Fitoterapia
» Homeopatia
» Aromaterapia
» Balneofizioterapia –  metoda care foloseste apele minerale, factorii climatici, namolurile, aerosolii naturali, radiatiile solare.
» Kinetoterapia – metoda care foloseste gimnastica medicala activa si pasiva, masajul combinat cu aplicarea locala a unor principii active din plante.
» Apiterapia – metoda care foloseste ca remedii diferitele tipuri de miere si produse ale stupului (laptisor de matca, polen, propolis, pastura, ceara).
» Silvaterapia –  metoda care foloseste efectele terapeutice ale componentelor padurii (aer, apa, ciuperci, plante alimentare, plante medicinale, seva arborilor, mugurii, frunzele, scoarta etc.).